Wednesday, March 22, 2006

JUSKE: Linnavalitsuse helde kingitus kinnisvarafirmadele

Jaak Juske
Tallinna sotsiaaldemokraatide esimees

Jaak Juske arvates peaks lastesõbralikuks tituleeritud linn lisaeelarvesseplaanitud 150 miljonit krooni kasutama lasteasutuste remondiks, mitte selle eestHarju tänava äärseid krunte ostma.

Hiljutisi suuri hinnatõuse eelarveraha vähesusega põhjendanud linnavalitsus onsaatnud volikokku mahuka lisaeelarve, millega tahetakse teha helde kingituskinnisvarafirmadele.

Natuke rohkem kui 150 miljonit krooni, mille linn plaanib saada Lasnamäel asuvatekinnistute müügist, soovitakse suunata Harju tänava hävinud osa kinnistute ostmiseksmitmelt firmalt. Ruutmeetrihinnaks tuleb ligi 70 000 krooni, mis on kõrgem kuivanalinnas asuva luksuskorteri keskmine ruutmeetrihind. Edaspidi on kavas sinnarajada park, mis nõuab linnaeelarvest lisaks veel miljoneid kroone.

Haridusasutused ootavad

Samal ajal on seesama keskerakondlik linnavalitsus põhjendanud ühistranspordi jalasteaia kohatasu tõusu väikese eelarvega. Nüüd aga teatatakse ootamatult, et linnaltegelikult raha küll ja nii tuleb rajada keset vanalinna üks maailma kallemaidparke. Iseenesest on ju rõõm, et Tallinna linn erakorralist tulu saab. Sotsiaaldemokraadidon aga veendunud, et lisaeelarve raha tuleks suunata hoopis haridusasutustekapitaalremondiks. On lubamatu, et väga suur osa linna haridusasutusi ootab jubaaastaid kordategemist. Tundub, et tänasel linnavalitsusel on prioriteedid täiesti paigast ära, sestlapsesõbraliku linna tiitli saanud Tallinn eraldab sel aastal koolide-lasteaedadekorrastamiseks rekordiliselt vähe raha.
Kõige hullemas olukorras on haridusasutused just Lasnamäel, kus kinnistute müügistlisaeelarve jaoks raha saadakse. Linnavalitsus tahab aga selle rahaga kullatakesklinna. Eks see paneb lasnamäelased tõsiselt mõtlema, kas järgmistel valimistelon enam mõtet Keskerakonda toetada. Omaette küsimus on, kas rahvusvahelise kaitse all olevasse vanalinna üldse uusihaljasalasid rajada tuleb. Eriti veel piirkonda, mis on olnud ajalooliselthoonestatud. Ka on Harju tänava lähedal juba mitu põlist roheala – näiteks Harjuvärava mägi,Taani kuninga aed ja Hirvepark. Nii peaksid muinsuskaitsjad seadma konkreetsed tingimused, et saaks asuda hävinudhoonestust vähemalt osaliselt taastama. Linnavalitsus põhjendab Harju tänava hävinud poole haljasalaks muutmist nelja aastataguse rahvaküsitluse tulemusega. Tookordsel rahvaküsitlusel osales vaid napilt 7000tallinlast, kellest toetas haljasala rajamist natuke üle 5000 pealinlase.

Teadlik venitamine

Tallinlastel tasub aga tähele panna, et linnavalitsuse liikmed on vähemaltlinnavolikogu aruteludes rääkinud, et tegelikult tuleb Harju tänav varem või hiljemniikuinii taashoonestada. Seega venitab Keskerakond teadlikult Harju tänava küsimuse lahendamisega jarahvaküsitlusele viitamine on lihtsalt suitsukate kahtlastele kinnisvaratehingutele.Linnavolikogu viis opositsioonierakonda on pannud seljad kokku ja esitanudlisaeelarve eelnõule ühise muudatusettepaneku, suunata need enam kui 150 miljonitkrooni lasteaedade kapitaalremondiks. Tallinn on saanud just lapsesõbraliku linnatiitli. Seega loodame, et ka Keskerakond paneb lõpuks ometi prioriteedid paika ja toetabvolikogu 9. märtsi istungil opositsiooni ettepanekut.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home