Thursday, March 02, 2006

RUMM: Tallinnas raha on, lastesõbralikkust napib

Hannes Rumm
sotsiaaldemokraat
Tallinna volikogu liige

Tallinna linnas on praegu raha nagu raba. Kesklinn on kraanasid täis, järjestkerkivad uued supermarketid, hotellid ja korterelamud. Erasektor ehitab mis mühiseb. Sama ilus on ka linnavalitsuse elu. Majanduskasv on 8%, keskmisest kõrgem on seepealinnas ja Harjumaal. Tööpuudus on väiksem kui eales varem ja seetõttu laekubmaksutulu linna eelarvesse rekordiliselt palju. Alles võttis Tallinn vastu 5,4 miljardi krooni suuruse eelarve, kui jubavalmistatakse ette enam kui 150 miljoni krooni suurust lisaeelarvet. Selle raha eestostetakse vanalinnas Harju tänaval ära tühjalt seisvad kinnistud ning tehakse sinnamuruplats, mille ruutmeeter maksab ligi 70 000 krooni! Sama raha eest saaks mujallinnas teha kümneid muruplatse ja istutada tuhandeid puid. Rääkimata sellest, etisegi vanalinna luksuskorterite hinnad ei küüni veel 70 000 krooni ruutmeetri eest.

Linnale väike, perele suur

Kui raha jätkub ja elu on ilus, siis võiks arvata, et linnavalitsus ei aja kättlinnakodanike taskusse. Aga võta näpust! Alles see oli, kui ühissõidukitepiletihinda tõstes võttis linnavalitsus reisijate tasust linna eelarvesse 10miljonit krooni. Nüüd taheti võtta lasteaialaste vanematelt kokku veel 12,5 miljonitkrooni. Enam kui 12 miljonit krooni nõudis Keskerakonna linnavalitsus nende mudilastevanematelt, kes käivad linna lasteaedades. Selliseid lapsi on keskerakondlaste endihinnangul 15 867 ehk 90% linna lasteaededes käivatest lastest (ülejäänud 10% onkohatasu maksmisest vabastatud). Iga mudilase eest tahtis sõnades nii lastesõbraliklinnavalitsus kasseerida 270 krooni kuus, tõstes tunduvalt senist lasteaiakohatasu.12,5 miljonit krooni on linnavalitsusele väike, aga 270 krooni paljudeleperedele suur summa. Linnavalitsus ise põhjendab kohatasu hinnatõusu kolme argumendiga. Peamine põhjenduson asjaolu, et vanematelt nõutava summa suurus on püsinud samal tasemel juba kuusaastat, kuigi selle ajaga on kasvanud kulutused õppevahenditele ja lasteasutuseülalpidamiseks. Nii see ju on, aga viimase kuue aasta vältel on Eesti riigi ja Tallinna jõukusmärkimisväärselt kasvanud ning ühes sellega on kasvanud riigi ja pealinna hoollastega perede eest. Tuntuim näide on vanemapalk, mida makstakse kuni lapse aasta jakolme kuu vanuseks saamiseni. Kui nüüd vanemapalga arvelt elanud ema jälle töölenaaseb ning lapse lasteaeda viib, siis tahab Keskerakond teda vastupidiseltühiskonnas üldiselt toimivale lastesõbralikkusele karistada suurema kohatasuga.

Tallinn puges Saku selja taha

Teine põhjus kohatasu tõstmiseks olevat lasteaia juhatajate soov. Seepeale soovitantäna õhtul kõigil lapsele järgi minevatel vanematel oma lasteaia juhatajalt küsida,kas see ikka on lasteaia juhataja siiras soov või eelistab ta saada lisarahalinnaeelarvest? Ennustan, et kuna kohatasu moodustab niikuinii ainult 5% lasteaedadeeelarvest, siis eelistavad lasteaedade juhatajad teist varianti. Kolmas põhjus lasteaia kohatasu tõstmiseks on eriti vahva – Sauel tuleblastevanematel maksta 390 ning Viimsi vallas keskmiselt 305 krooni kuus. Väidanvastu, et Tallinn võiks joonduda hoopis Keila või Saku järgi, kus lasteaia kohatasuon 200 ja 125 krooni.Kurb on seegi, et lasteaia kohatasu tõus seoti alampalga tõusuga, mis tähendab, etlapsevanemate maksukoormus kasvab tulevikus pidevalt. Kui kiiresti alampalga tõuslasteaia kohatasu lähitulevikus tõstab, seda ei oska linnavalitsus ise kaprognoosida. Vähe sellest, esmalt arvutas linnavalitsus uueks lasteaia kohatasusuuruseks 242 krooni ega osanud arvestada, et juba 1. jaanuarist tõusnud alampalktõstis lapsevanemate maksukoormuse 270 kroonini kuus.

Ära looda linna peale!

Sotsiaaldemokraadid tegid linnavolikogus ettepaneku küsida esmalt rahvaküsitluselinimestelt, kas nad on nõus kohatasu tõusuga või eelistavad leida lasteaedade jaoksvajaliku raha linnaeelarvest. Paraku otsustasid tavaliselt meelsasti rahvaküsitlusikorraldavad keskerakondlased, et seekord pole rahva arvamust vaja arvestada. Väikse võidu opositsioon Keskerakond linnavolikogus survestades sai: kohatasuvähenes 10% võrra ehk 5,2 miljoni krooni võrra. Kõige kurvem lasteaia kohatasu tõusu juures on see signaal, mida linnavalitsuslapsevanematele annab: Tallinn ei ole lapsesõbralik linn. Kuigi linnal on raha naguraba, võetakse seda lapsevanemate taskust lisaks. Muidugi ei julgusta see nooriperesid pisiperet soetama, vaid hoopis seda otsust edasi lükkama.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ei tea, kas artiklis esinevad kokku-lahkukirjutamise vead on keelevead v6i näpuvead?

11:38 AM  

Post a Comment

<< Home