Wednesday, March 22, 2006

RUMM: Viis lasteaeda või muru?

Hannes Rumm
Tallinna linnavolikogu
sotsiaaldemokraat

Ühe Tallinna lasteaia juhataja näitas mulle eelmisel nädalal kausta, kus olid kirjas2006. aastal sündinud ja juba lasteaiajärjekorras ootavad põnnid. Aastaarv 2006eelmises lauses ei ole trükiviga! Kuigi käimas on alles tänavuse aasta kolmas kuu, on hirmunud lapsevanemad juba omavastsündinud maimukestele järjekorra ära võtnud.Neil vanematel vedas selles mõttes, et nende lapsed sündisid aasta alguses. Esialgupolnud järjekord veel pikk, lasteaiasabas seisis kõigest neli tänavust titte. Agajuba kaheaastaste laste järjekord on nii pikk, et lasteaeda pääseb vaid iga kolmasvõi neljas laps. Lasteaedadele pole hirmpika saba pärast midagi ette heita.Lasteaiakohti mullu lastesõbralikuks linnaks kuulutatud Tallinnas lihtsalt pole.Lasteaedade endi olukord on natuke parem. Käies äsja läbi kõik Pirita linnaosalasteaiad, kogesin, et ühes kohas on korda saanud fassaad, teisal välja vahetatuduksed. Töö tasapisi käib, laste päevakodude olukord samm sammult paraneb. Kuigi tehaon linnale kuuluvates lasteaedades küll ja veel, kümnete ja sadade miljonitekroonide eest.

Eesti kõige kallim muru

Lasteaedadel endil remondiraha peaaegu polegi. Lasteaiajuhatajaid rõõmustaslinnavalitsuse otsus tõsta lasteaia kohatasu enamikul vanematel 100 kroonilt kuus240 kroonini, sest see aitab tõsta abipersonali palka 3200 kroonilt 3500 krooninivõi mõni pisiremont ära teha.Kahjuks ei kuluta linnavalitsus kümneid ega sadu kroone lasteaedade heaks, vaidostab selle asemel kinnisvaraärimeestelt 150 miljoni krooni eest ära Harju tänavavaremed, et rajada sinna Eesti kõige kallim muruplats.150 miljoni krooni eest saaks Tallinn neli või viis tuttuut lasteaeda,kapitaalremondi aga sama summa eest kümned lasteaiad. Sellise ettepaneku 150 miljonikrooni kasutamiseks opositsioon Keskerakonnale ka tegi. Tulutult.Miks Keskerakonna linnavalitsus nii käitub? Linnapea Jüri Ratase põhjendused onsellised: tänased tallinlased pole piisavalt targad, et Harju tänava keerulisteleküsimustele õigeid lahendusi leida, seepärast pärandame selle otsuse tegemise omalastele. Pärandame ikka neile samadele mõnekuustele põnnidele, kelle hirmunudvanemad on esimese asjana pärast nimepanekut lasteaiajärjekorda pannud.

Nuputamist nutikaile

Võib-olla eelistaksid nende laste vanemad Harju tänavale muru külvamise asemel 150miljoni krooni eest lasteaedu korrastada? Keskerakond nii ei arva ja viitab 2002.aastal läbi viidud linlaste küsitlusele, mille käigus 6000 tallinlast pidas õigeksHarju tänavale haljasala rajamist.Kui rahvaküsitlusel oleks nende samade tallinlaste ette pandud selge valik, kas nadeelistavad 150 miljoni krooni eest remontida ja juurde ehitada lasteaedu võihaljastada Harju tänav, siis olnuks vastus hoopis teistsugune.Keskerakondliku loogika kohaselt on Harju tänavale haljasala rajamine 1944. aastapommitamise tagajärgede likvideerimine. Tegelikult tähendab Harju tänavale haljasalarajamine punakotkaste 62 aasta taguse hävitustöö põlistamist. Hävitas ju Punaarmeehoonestuse, mis oli ajalooline osa vanalinnast ning mida nüüd otsustati mittetaastada. Täpselt nii nagu Stalini ajal kisti Harju tänaval maha säilinud müürid,mis võinuks uuesti üles ehitada.Nüüd nuputamist nutikaile. Mis ühendab kahte hiljutist uudist?
Esimene uudis:Keskerakond maksab 150 miljonit krooni kinnisvaraomanikele, kuigi sõltumatukinnisvarafirma hinnangul on kinnistute praegune hind 74,8 miljonit krooni.Omanikud, muuseas, olid valmis krundi ise hoolimata karmidest muinsuskaitselistestettekirjutustest hoonestama.
Teine uudis: Keskerakond ei suutnud tagasi maksta 2003. aasta valimiskampaaniaksvõetud 10 miljoni krooni suurust laenu, kuigi uued valimised on juba ukse ees.Õiged vastused saatke palun aadressil: https://secure.sotsdem.ee/webmail/src/compose.php?send_to=jyri.ratas%40tallinnlv.ee.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home