Tuesday, August 14, 2007

Ivari Padar: riik tõmbab kasiinoäri koomale

Kahjuks on Eestis üha rohkem inimesi, kelle pere on lõhkunud mängukirg. Kõige traagilisemal juhul viis ühe perepea sõltuvus õnnemängudest hiljuti selleni, et hukkus noor neljaliikmeline pere.

Hasartmänguturg korda

Kasiinosõltlaste arvu kasvule on kaasa aidanud üliliberaalne hasartmänguseadus, mis on võimaldanud meie linnad täis pikkida ahvatlevaid kasiinotulesid. Et kasiinode arv Eestis on ammu ületanud kriitilise piiri, peab riik jõuliselt sekkuma ning seadusega piirama selliste ahvatluste kättesaadavust, mis tekitavad hasartmängusõltuvust ja laostavad sadu või isegi tuhandeid perekondi.
Minu arvamuse kohaselt võiks kõik hasartmängukohad sulgeda, kuid peame siiski arvestama paari asjaoluga.
Hasartmängu täielikul keelamisel liiguks mängurlus põranda alla ja riik kaotaks selle üle igasuguse kontrolli. Teiseks on kaasaegsed, kontrollitavalt tegutsevad kasiinod turismitööstuse oluline osa.
Et hasartmängude vohamisele piir panna, ent teha seda siiski turismisektorit kahjustamata ning mitte soodustades õnnemängude ebaseaduslikku korraldamist, valmis rahandusministeeriumis hiljuti uus hasartmänguseadus, mis järsult karmistab reegleid hasartmängude korraldajatele ning piirab mängusõltlaste ligipääsu mängukohtadele.
Uue hasartmänguseaduse peamine eesmärk on korrastada Eesti hasartmänguturgu, kaasajastada hasartmängude korraldamisele esitatavaid nõudeid ja pidurdada õnnemängusektori liiga kiire kasvu tõttu toimuvat sõltlaste arvu kasvu.
Toon vaid mõne näite rahandusministeeriumist kooskõlastusringile saadetud uuest hasartmänguseaduse eelnõust.

Õnnemängud elumajast välja

Esiteks ei anta uue seaduse kohaselt enam luba kasiinode avamiseks sellistele mängukohtadele, mis asuvad elumajas või mõnes muus ebasobivas kohas. Seeläbi peaks oluliselt vähenema mängukohtade arv.
Mängurite nimed kirja. Teiseks seatakse sisse inimeste tuvastamise ja registreerimise nõue. See tähendab, et kasiinosse sisenemisel kontrollitakse inimese dokumenti ja pannakse tema nimi kirja.
See aitab alaealisi mängukohtadest eemal hoida. Seda on vaja ka selleks, et kasiinosse ei pääseks inimesed, kes kuuluvad õnnemängu mängimise piirangutega isikute nimekirja – sõltlased, kes on mõnel helgemal hetkel oma nime kirja pannud, et kasiinod neid enam ei teenindaks.
Peale selle on registreerimisel tekkiva andmebaasi näol tegemist olulise infoallikaga kriminaalpolitseile organiseeritud kuritegevuse ja rahapesuga võitlemisel, aga ka näiteks kohtule hasartmängusõltuvusega isiku teovõime piiramise vajaduse üle otsustamisel.
Kolmandaks karmistatakse nõudeid mängukohale. Kasiinos peab olema nähtaval kohal hoiatus hasartmängudes osalemise sõltuvust tekitava iseloomu kohta ning viide nende organisatsioonide kontaktandmetele, kes osutavad abi hasartmängusõltlastele.

SMS-laen mängusõltlasele?

Et uus seadus koondab seni eraldi seadustena kehtivad loteriiseaduse ja hasartmängu seaduse, muutub mõneti ka loteriide korraldamine. Muidugi säilib nõue, et kasiinodes tohivad käia inimesed alates 21. eluaastast. Ent ka loteriipiletite ostmine on tulevikus lubatud alates 16. eluaastast.
Mulle kirjeldati hiljuti pilti ühest kasiinost, kus oma pangaarvel olnud raha kaotanud mängusõltlane tõmbas taskust välja mobiiltelefoni ja saatis taotluse SMS-laenu saamiseks. Möödus vaid pool tundi ning juba sai ta laostavat mängu jätkata, sest tema pangaarvele oli laekunud röövelliku protsendiga SMS-laen.
Mänguvõlgade tekkimine on vaid üks väga kiirelt levinud SMS-laenude ebameeldiv kõrvalnähtus. Seepärast on rahandusministeeriumis väljatöötamisel uus rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadus, mille eesmärk on muu hulgas karmistada SMS-laenude väljastamist.
See keerulise nimega seadus sunnib SMS-laenu pakkujat kindlalt tuvastama, kes on laenu saaja. Selleks nõutakse esimese laenu andmisel laenu taotlejaga silmast silma suhtlemist ning isikut tõendavate dokumentide esitamist. Peale selle peab laenu taotleja andma teavet laenu kasutamise eesmärgi kohta.
Nii välistame lähitulevikus olukorra, kus SMS-laen pikendab õhtut mängupõrgus või võimaldab emotsiooni ajel teha kulutusi, mille laenaja pärast kallilt kinni peab maksma.
Usun, et need muutused seadustes aitavad üsna nukraks muutunud olukorda hasartmängude osas parandada ja nii mõnigi kurb perekonnalugu jääb tulevikus olemata.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home