Wednesday, February 01, 2006

NESTOR: Tööandjad ja haiguspäevad

Eiki Nestor
Riigikogu liige
Sotsiaaldemokraat

Ühiskonnas tehtavad kulutused inimeste tervisele suurenevad paratamatult. Poliitiline küsimus on, kes need kulud kinni maksab? Kas igaüks ise või teeme seda solidaarselt maksutuludest. Kordan seda lauset igas tervishoiualases esinemises niikaua, kuni see tõde kohale jõuab. Siiani pole jõudnud.
Ansipi valitsuse sotsiaalpoliitiline sõnum on siiani olnud kaunikesti kidur ja ka laialivalguv. Kui seda sõnumit on üldse olnud. Nüüd siis on tervishoius käidud välja idee esimeste haiguspäevade tasumise koormuse kandmisest tööandjale. Idee ei ole uus, aastaid tagasi kolmepoolsetel läbirääkimistel ka korra läbikaalutud ja mitte halb. Kui seda õigesti teha. Aga võib ka näppu lõigata.
Kõik oleneb sellest, mis on selle ürituse eesmärk. Kui eesmärgiks on panna tööandjaid senisest rohkem huvituma tervislike töötingimuste loomisest, on see samm õiges suunas. Edumeelsem osa tööandjatest on seda seost mõistnud ja panustavad oma töötajate tervisesse ettevõtte edu nimel. Kahjuks mitte kõik, tuleb tunnistada. Ja tuleb tunnistada ka seda, et riigivõim loeb osa nendest ponnistustest täna erisoodustuseks ja maksustab kõrgema maksuga. Selleks pole mingit vajadust, sest tööandja poolt töötajate tervisesse paigutatud kroon hoiab kokku ravikindlustuse kulutusi. Mis erisoodustusest siinkohal rääkida oleks sobilik? Seega oleks igati loogiline, kui esimeste haiguspäevade tasumise kohustusega kaasneks ka sotsiaalmaksu ravikindlustuse osa vähenemine vastava summa võrra. Panustad töötajate tervisesse ja võidad, ei tee seda ja maksad. Lihtne ja loogiline.
Näppu lõigatakse juhul, kui kogu ürituse eesmärgiks on tervishoius valitseva rahapuuduse tohterdamine. Kõigepealt seetõttu, et tööandja kanda jäävate haiguspäevade hulk saab olema väga väike ja pikaajalist lahendust see tervishoiu rahaprobleemidele ei kujuta. Palju mõistlikum oleks näiteks perearstide poolt antava arstiabi toomine riigieelarveliseks kuluks analoogselt kiirabi ja vältimatu arstiabiga. Ravikindlustuses “võidu” lahtrisse kantava raha hulk oleks palju suurem, ravikindlustamata inimesed pääseksid perearstide juurde samadel alustel kindlustatutega ja see hoiaks omakorda kokku kulutusi nende inimeste vältimatuks raviks. Liiatigi võib selle koormuse kandmine tööandjale sotsiaalmaksu vähendamata pidurdada palgakasvu ja tekib küsimus, kas ravikindlustus sellest üldse midagi võidabki?
Seega on mõistlik siduda palga maksmise jätkamine tööandja poolt esimestel haiguspäevadel sotsiaalmaksu ravikindlustuse osa vähendamisega. Haiguspäevade arvu maksumus on teada ja selle võrra tuleks vähendada maksuprotsenti. Miks see viis aastat tagasi tegemata jäi? Jäi seetõttu, et Tööandjate Keskliidus jäi peale nende tööandjate tahe, kus töötingimused raskemad ja seetõttu maksuvähenemine oleks vähem sisse toonud kui palga maksmise kulude tasumine haigestumise korral. Kindlasti oleks olnud ka palju sellest rehkendusest võitjaid aga nende häält polnud kuulda ja nii maksvadki nad tänini kinni ka kehvemate töötingimustega ettevõtete töötajate haiguspäevi. Kuna tollasel valitsusel oli kombeks esitada Riigikogule ainult neid mõtteid, mis tööandjate ja töötajate ühingute poolt heakskiidetud, siis jäigi see ettepanek läbirääkimiste lauale.
Ka nüüd uuesti avanenud arutelust loodaks tööandjatelt tõsisemat argumentatsiooni. Kui neid kuulata jääb mulje, et meil ongi kaks haigestumise põhjust – olümpiamängud ja koondamine. See ei ole tõsine jutt, kuigi ilmekas. Täiesti uus on aga avaldatud soov muutuda ise haiguspäevade ainukontrollijaks. Ka täna on see kohustus tööandjal ju tegelikult olemas, kui haige raviettekirjutusi rikub (kas või näiteks tuleb tööle ennem kui arst ta terveks tunnistas). Siis ei tohiks haigusraha maksta. Küsimusele, kas võtta kips maha või mitte, peaks vastama ikkagi arst, mitte direktor. Kui aga anda tööandjale õigus tutvuda-sorida töötajate terviseandmetes, on see lihtsalt põhiseaduse vastane ja mitte ükski president sellist seadust välja ei kuuluta. Isegi siis, kui Riigikogus jõuga taoline lollus läbisurutaks.

1 Comments:

Blogger Unknown said...

Tere kõik,

Ma olen proua Susan nälgima, Kirjutan selle kirja, sest olen väga tänulik selle eest, mida proua Clara Morgan tegid minu ja mu pere, kui ma arvasin, et ei olnud lootust ta tuli ja teha oma pere tunne elus jälle viib meid laenu madala intressiga 3% ma pole kunagi mõelnud, et on ikka tõeline laenu andjad internetis, kuid minu suurim üllatus sain laenu ilma raiskab palju aega, nii et kui sul on seal otsivad laenu mingeid rahalisi põhjuseid üldse siis ma nõu sa saada e pr Clara Morgan VIA: {clara_morgan@outlook.com} rohkem infot selle tehingu

MA SOOVIN SULLE KÕIKE PARIMAT

parimate Soovidega
Proua Susan nälgima

4:21 AM  

Post a Comment

<< Home