Tuesday, May 13, 2008

Marianne Mikko: Saatuslik päev kogu Euroopale

VEEL PRAEGUSEKSKI, mil üle kolmandiku Euroopa Liidu liikmeskonnast moodustavad postkommunistlikud riigid, ei ole Nõukogude Liidu okupatsiooni või Varssavi pakti tähendus miljonitele eurooplastele kohale jõudnud.
Meie suhtumine kommunistlikesse parteidesse erineb läänepoolsete eurooplaste omast. Kreeka, Prantsusmaa ja Itaalia kommunistlikud parteid tegutsesid aastakümneid demokraatliku ühiskonna reeglite järgi, mistõttu on nende maade kodanikel raske mõista, et meil ainuparteina võimutsedes oli tema tähendus hoopis midagi muud.
Kuigi KGB on ka lääne pool Oderit kasutusel kui kurjuse sünonüüm, ei taipa vanade demokraatiate korralikud pürjelid pahatihti, et tegemist polnud isetegevusliku röövlibande, vaid partei kilbi ja mõõgaga. Isegi Varssavi bloki maades ei mõisteta täielikult, mis meiega tegelikult Nõukogude Liidu koosseisus juhtus. Seetõttu on loogiline, et Portugalis või Kreekas ei tunnetata Siberi vangilaagrite õudu.

ON SELGE, et mälestusmonumendid jäävad seotuks kindlate kohtadega ja konverentsid ununevad peagi. Enam kui poole sajandi vältel toime pandud ülekohtu meenutamiseks oleks palju mõjukam iga-aastane mälestuspäev.
Tegin hiljuti europarlamendis suulise ettepaneku kuulutada 23. august üle-euroopaliseks stalinismi ja natsismi ohvrite mälestamise päevaks. Loodan, et see päev saavutab selle, mida tosin mitmesugust rahvuslikku ja regionaalset päeva pole seni suutnud ning saab osaks Euroopa ühisest vaimsest pärandist.
23. august oli saatuslik kogu Euroopale ja me kõik peaksime seda endale teadvustama.

AJALOOLISTE eelarvamuste kummutamiseks on vaja kõrge tasemega ja erapooletut alalist töörühma, kes korraldaks punavõimude kuritegude uurimise. Tegemist ei oleks Nürnbergi-taolise juriidilise tribunaliga, sest aeg selleks on möödas. Kuid euroopalikest väärtustest lähtuv hinnang aitaks ravida haava Euroopas, mille 1939. aasta 23. augustil natside ja bolševike vahel sõlmitud salapakt kuueks aastakümneks tekitas.
NKVD ja KGB kuritegelikuks tunnistamine võimaldaks asetada nende organisatsioonide abistajad, veteranid ja kiitjad Soome lahe ja Oderi jõe vahel ning ka kaugemal nende teenitud kohale nii ajaloos kui tänapäevas. See omakorda säästaks meid juba eos järgmistest gaasitoru projektidest.

1 Comments:

Blogger Unknown said...

Usun, et Georgia sündmuste valguses
on 23. augusti mälestuspäev uuesti
vägagi aktuaalne meeldetuletus
Vanale ja mõneti stagneerunud Euroopale. Leian, et küsimusega
peaks tegelema kõik hea tahtega inimesed Euroopas.

Mariann Aroson

8:57 AM  

Post a Comment

<< Home