Sunday, February 05, 2006

MIKKO: Kolkastuv Pärnu

Marianne Mikko
Euroopa Parlamendi liige
Sotsiaaldemokraat

Alles see oli, kui Pärnu pürgis võidu Tartu ja Tallinnaga kandma Euroopa kultuuripealinna tiitlit. Esindama Eestit kultuuri Mekana aastal 2011 kogu Euroopas.
Konkursiks valminud dokument, mis iseloomustab Pärnu kultuurilist mõjukust olevikus ja tulevikus, ei saa üle ega ümber Pärnu uue kunsti muuseumi ehitamisest. Eks ikka sellepärast, et majast saaks täistuuridel töötav atraktiivne kultuuripärandit koguv ja säilitav institutsioon. Sama visioon tuleb tuttav ette Pärnu linna arengukavast. Seega peaks Eesti esimese uue kunsti muuseumi tulevik minu arusaamise järgi igati helge ja selge olema.
Aga ei. Kui juba kultuuripealinnaks ei saanud, kustutame mälust ka Pärnu ainukese kunstimuuseumi. See on sõnum, mida linnavalitsus oma kibekiire müügiotsusega rahvale annab. Linnapea seletus siinjuures on küünilisuse tipp: hoone ei too linnale mingit kasu.
Kõike ei saa mõõta rahas. Muuseumid on ikka eelkõige elukeskkonna kujundajad, panustamine ühiskonda. Näeb ju Eesti ühiskonna arenguprognooside visioongi muuseumide sotsiaalse rolli kasvu nii teabeallika kui ajaveetmis- ja suhtlemiskohana.
Pärnakana oleksin uhke, kui Pärnu uue kunsti muuseum kujuneks Eesti kõige moodsamaks muuseumiks, nagu seda näeb Mark Soosaar. Et sellest saaks turismiobjekt, mis meelitab külalisi linna nii suvel kui talvel. Tasub meeldetuletamist, et statistikaameti andmetel on muuseumikülastajatest hinnanguliselt 20 protsenti välisturistid.
Linnaisade äkk-kihk müüa maha maja Esplanaadi 10 koos seda koormava rendilepinguga tundub selle kõige juures halva unenäona. Asja ei paranda linnapea lubadused leida muuseumile uus asukoht või ehitada hoopistükkis uus maja. Nagu näitab senitoimunu - Pärnu praeguste valitsejate sõnad ei maksa midagi. Nad on näidanud end ühepäevaliblikatena, kes paigutaks rahuliku südamega kunsti asfalti.
Otsustamise voor on jõudnud volikogu tasandile. Volikogu liikmed peaksid unustama erakondliku kuuluvuse ja hoolega kaaluma, kas tasub seda maja ikka müüa.
Kas uue maja ehitamine või mõne olemasoleva kohandamine kallimaks ei lähe? Kust tuleb raha uue maja ehituseks, millal see valmib? Kuhu ja millal saaks müügi korral ruumid end Pärnus juba väga hästi sissetöötanud kunstimuuseum?
Kui me ei taha Pärnu kolkastumist, peame seisma hea oma ainukese kunstimuuseumi säilimise ja arengu eest.
Tundub, et pealinnast imporditud linnapea koos oma meeskonnaga on end sättinud linna valitsema selleks, et muuta Pärnu päramiseks külaks Eestis.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home