Friday, January 25, 2008

Marianne Mikko: Moldova rikastub

Moldova on pikka aega olnud Transnistria konflikti pantvang. Liiga suur osa poliitikute tähelepanust on ainult sinna koondunud. Territoriaalsele terviklikkusele keskendumine on tulnud kahjuks majanduse arengule.
Samas oleks praeguses olukorras parim argument taasühinemise kasuks just märgatavalt parem elatustase Nistru jõe paremal kaldal.
Ootamatult heaks vahendiks ühtsuse taastamise majandusliku argumendi loomisel on osutunud ELi piiriabimissioon (EUBAM). Brigaadikindral Ferenc Banfi juhtimisel on Euroopa Liidu piirivalvurid ja tolliametnikud märgatavalt vähendanud salakaubavedu Transnistria ja Ukraina vahel. Aga salakaubandus oli separatistidele väga oluline tuluallikas. Hinnanguliselt terve kolmandik ebaseadusliku režiimi tuludest tuli just sealt.
Sellest ajast kui piir paremini vett peab, on Moldova seadusliku valitsuse kontrolli all oleva piirkonna majanduslik üleolek Transnistriast jõudsalt suurenenud. Ehk teisisõnu on separatistid vaesemaks jäänud, samal ajal kui seaduslik valitsus on rikastunud. Tiraspol on silmanähtavalt Chisinauga koostööaltimaks muutunud.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home