Friday, January 25, 2008

Marianne Mikko: Tagasivaade aastale 2007

Aasta 2007 on peagi läbi saamas. Paljud teist on juba oma aasta kokku võtnud ja tegemas plaane järgmiseks. Alljärgnev on lühike kokkuvõte, mida olulist olen teinud selle aasta jooksul. Töötan Euroopa Parlamendis inimeste, ennekõike eestimaalaste heaks. Hinnangu annate sellele teie, valijad, Euroopa Parlamendi valimistel.
Pronksiöö ja Peipsi järv
Kindlasti on üks olulisemaid sündmusi Euroopa Liidu ühtne toetus Eestile, kui nn pronksiöö järel proovis Venemaa meie riigi iseseisvust. Sai päris selgeks, et oleme kindlalt Euroopas.
Just neil rasketel päevadel avaldasid Euroopa Parlament ja Euroopa Komisjon kindlat toetust Eestile ning mõistsid selgelt ja ühemõtteliselt hukka Venemaa püüde sekkuda meie siseasjadesse. Jagasin ohtralt oma kolleegidele infot ja palusin neilt Eestile toetust. Tavaliselt küllalt väljapeetud ajakasutusega Euroopa institutsioonid avaldasid oma toetust erakordselt kiiresti ja väga jõuliselt.
Just rasketel aegadel saab selgeks, kes on meie tõelised sõbrad ja liitlased nii Euroopas kui mujal maailmas. Peale moraalse toe olid meie sõbrad ja liitlased abiks, tõrjudes küberründeid meie arvutisüsteemidele. Arvan, et Venemaal on see pikaks ajaks meeles ja nii mõnigi kava destabiliseerida olukorda Eestis on pandud kalevi alla.
Uue dimensiooni said Eesti siseveekogud Euroopa Liidus. Palju aega ja energiat kulus Eesti sisevete eripära tutvustamiseks Euroopa Parlamendile ning Euroopa Komisjonile. Kutsusin juuni lõpuks Eestisse Euroopa Parlamendi kalanduskomisjoni.
Töövisiit oli edukas, sakslasest ja hispaanlannast komisjoni liikmetele jättis siin nähtu sügava mulje, külaskäigust sündis mitu järelepärimist ja nõuet Euroopa Komisjonile ning Nõukogule toetada Eestit Peipsi järve läbirääkimisel kalapüügikvootide üle Venemaaga. Samuti vajadust toetada teadusuuringuid Peipsil uute uurimislaevade soetamisel. Põhjalik ülevaade kalanduskomisjoni töövisiidi tipphetkedest anti ETV saates “Maahommik”.

Schengen ja Prüm
Detsembrikuus on jõudnud lõpule pikaajaline protsess – iga eestimaalast rõõmustab liitumine Schengeni alaga. Kohtusin taas Euroopa mitme siin viibinud tipp-poliitikuga, nagu Euroopa Liidu eesistujamaa Portugali president Socrates, Euroopa Komisjoni esimees Barroso, kellega koos tähistasime seda õnnelikku sündmust.
Veidi varem, juunikuus, liitus Eesti Prümi leppega. Enne piiride avamist tõhustati Eesti ja teiste ELi riikide koostööd kuritegude ennetamisel, tõkestamisel ja uurimisel.
Nüüd on meie sisejulgeolekujõududel kiire ja turvaline ligipääs teise riigi andmebaasides sisalduvate DNA profiili, sõrmejälgede ja sõidukite registreerimise andmetele. Terrorismi ennetamine ja võitlus ebaseadusliku immigratsiooniga sai veelgi tõhusamaks.

Muud arengud
Palju on uusi arenguid Moldovas – Eesti välispoliitika prioriteetide hulka kuuluv riik on hoogustamas oma tegevust Euroopa Liidu suunal. Vabadusse on saanud mitu poliitilistel põhjustel vangistatud vabadusvõitlejat.
Korraldasin esindusliku konverentsi/mõttetalgud Moldova separatistliku piirkonna Transnistria konfliktist. Konverentsi raames viibis Eestis meie presidendi ja peaministriga kohtunud Euroopa Liidu eriesindaja Moldovas dr Kalman Miszei.
Uus suund on abi Valgevenele. Olen selles aktiivselt osalemas. Nimelt otsime koos paljude Euroopa endiste välisministritega Poola endise presidendi Kwasniewski juhtimisel lahendust Valgevene olukorrale.
Olulisemad välisvisiidid sel aastal on olnud külaskäigud Ameerika Ühendriikidesse ja Indiasse. Olin ainus Euroopa Parlamendi liige, keda oli palutud osaleda kõrgetasemelisel Gandhi konverentsil. USAs toimus aga europarlamentaaride ja kongresmenide arvamustevahetus.
Uue suunana olen palutud Eestit esindama Euroopa Parlamendi rinnavähivastases toetusgrupis esindama rinnavähiprobleemidega seotud organisatsioonide ja indiviidide ühenduse Europa Donna Eesti foorumit ja Eesti vähiliitu.
Tõrvatilgana mõjuvad kindlasti riigikogu valimiste tulemused. Riigikogu koosseisus pole olnud väga pikka aega niivõrd vähe naisi kui praegu. Mu lootused olid väga kõrged, sest viimaste aastate tendents oli pigem selline, et naiste osakaal tõusis. Samuti on vähenenud meie naisministrite arv.