Friday, January 25, 2008

Indrek Saar: Sotsiaaldemokraadid on teatri- ja kontserdipiletite 13-protsendilise hinnatõusu vastu

Sotsiaaldemokraadid on kindlalt vastu kultuuriminister Laine Jänese soovile tõsta teatri- ja kontserdipiletite hinda 13 protsendi võrra.
Eestis käiakse aastas ligi miljon korda teatris ning on hämmastav, et just kultuuriminister tahab neid väärtkultuuri tarbijaid 13 protsendi suuruse hinnatõusuga karistada.
Eile avalikustas kultuuriminister Laine Jänes oma soovi tõsta seni viieprotsendilise käibemaksumääraga maksustatud teatri- ja kontserdipiletite maksumäära 18 protsendini. Kultuuriminister õigustas oma soovi sellega, et pärast hiljutist Riigikohtu lahendit naudivad viieprotsendilist maksumäära ka paljud massikultuuriüritused.
Nii, nagu peavalu ei ole mõistlik ravida giljotiiniga, pole ka õllepidude õiglaseks maksustamiseks vaja väärtkultuuri tarbijaid hüppelise hinnatõusuga karistada. Selle asemel on vaja muuta etendusasutuste seadust nii, et madalam käibemaksumäär rakenduks rahvusooperi, Draamateatri ja Von Krahli teatri piletitele, kuid mitte õllepidude piletitele.
Kultuuriminister Laine Jänes on korduvalt keeldunud etendusasutuste seaduse muutmisest, sest tema sõnul puudub kultuuriministeeriumis selleks vajalik kompetents. On kahetsusväärne, et kultuuriminister ei üritagi probleemi lahendada kultuuritarbijate huve kaitstes ning tahab selle asemel seaduse silmis võrdsustada õllesummeri tipptasemel teatrietenduse või ERSO kontserdiga.
Ekslik on ka kultuuriministri väide, et praegune etendusasutuste seadus ei hõlma eraetendusasutusi ja selle tõttu ei saa seadusega reguleerida madalamat maksumäära eraomandis olevatele teatritele.
See Laine Jänese väide ei pea paika, sest kultuuriministeeriumi eelarve kaudu toetab riik pidevalt 27 teatrit, millest vaid kaheksa on riigi- või munitsipaaletendusasutused ning kõik ülejäänud on eraõiguslikud etendusasutused.
Euroopa Liidu 25 liikmesriigist rakendab soodsamat käibemaksumäära kultuuriüritustele 22 riiki.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home