Friday, January 25, 2008

Avalik kiri: Kutsuge Viisitamm tagasi!

Austatud Keskerakonna esimees Edgar Savisaar, pöördume Teie poole suure murega. Teie erakond on saatnud Pärnut valitsema inimese, kes vastavate oskuste ja teadmiste puudumise tõttu on muutnud groteskiks dialoogi avaliku võimu ja linnakodanike vahel. Jutt on Pärnu linnapeast Mart Viisitammest.
Pärnu linna arengulugu tundmata, Pärnu linnaelanike lähedasi suhteid oma kodulinnaga jalge alla tallates on teie Pärnusse suunatud linnapea tekitanud Eestimaa ühele kauneimale linnale, Eesti ärkamisaja hällile ning Eesti Vabariigi väljakuulutamise linnale korvamatut kahju.
Hoolimata Eesti majandusedust, on Pärnu linn sattunud tõsistesse makseraskustesse – ebaperemehelik majandamine ja valesti koostatud eelarve on mässinud Pärnu linna 2007. aastal esimest korda ajaloos võlgadesse. Linn ei suuda enne lähenevat aastavahetust oma rahalisi kohustusi täita ja järgmise aasta eelarves haigutab ligi 100 miljoni krooni suurune auk. Linnapea Viisitamme juhitud meeskonna möödalaskmiste nimistu on aukartustäratavalt pikk.
Kahe valitsemisaasta jooksul on linnavalitsus jõudnud ära kinkida sajandeid linnale kuulunud Pärnu sadama.
Maha on müüdud hoone, kus linnale teenis rahvusvahelist kuulsust Pärnu uue kunsti muuseum ning ülemaailmselt tunnustatud filmifestival. Linnavalitsuse hoolimatu suhtumise tõttu pidi Pärnust lahkuma Eesti litograafiakeskus. Lahkumas on rahvusvaheline muusikafestival “Klaaspärlimäng”.
Sada miljonit krooni maksumaksjate raha raisati linnavalitsuse kolimisega endisesse polikliinikusse. Vastutustundetust linnajuhtimisest kõneleb ka asjaolu, et müüki on pandud muinsuskaitselised ja linnale sümboolse tähendusega hooned. Õnneks pole kinnisvaraturu jahtumise tõttu neid õnnestunud realiseerida.
Sadu tuhandeid kroone maksumaksjate raha raiskab Viisitamme juhitav linnavalitsus selleks, et halduskohtu tühistatud planeeringuid ringkonnakohtus seadustada. Ehk teisisõnu – ebaseaduslike õigusaktide läbisurumiseks kulutatakse hoolimatult avalikku raha.
Küsimus pole mitte üksnes linna raha ebaperemehelikus kasutamises. Pöördumatut kahju tekitas Viisitamme linnavalitsus ka riiklikule looduskaitsealale Rannapargile, kus ebaseadusliku ehitusloa realiseerimiseks langetati 150 põlispuud. Jutt on viiekorruselise hiiglasliku korruselamu September ehitamisest.
Õnneks peatas kohus edasise tegevuse selles unikaalses loodus- ja arhitektuurikoosluses, kuid raiutud pargiossa jääb aastakümneteks kummitama tühi auk. Auk kui mustav mälestusmärk Viisitamme linnavalitsusele, kes pole hoolinud 5000 pärnaka protestiallkirjast Septembri ehitamise vastu.
Veidi paremini käis Pärnu vanima puiestee, kaitsealuse Vanapargi allee käsi. Tänu riigi sekkumisele õnnestus peatada linnavalitsuse algatatud pärnaallee lageraie viimasel hetkel, tööd alustanud saemehed kutsuti keskkonnaministri käsul tagasi.
Eriti reljeefne vastasseis avaliku võimu ja rahva vahel tekkis siis, kui Viisitamm otsustas põlispärnakatele südamelähedasse Vaasa parki paigutada liuvälja. Ainult tänu enam kui 3000 pärnaka otsustavale kodanikuhäälele peatati projekt, mis oleks hävitanud rasketel okupatsiooniaastatel rajatud ja Soome-Eesti sõprussilda sümboliseeriva puistu.
Omaette markantse rea võiks koostada Viisitamme sekkumisest linnaliiklusesse. Linnapea isiklikul initsiatiivil tehtud ümberkorraldus Tallinna mnt ja Jannseni tänava ristmikul tekitas totaalse liikluskaose. Samal ajal on linnapea tähelepanuta jätnud peaaegu igal nädalal Pärnu kuurordialal toimuvad avariid, mis juhtuvad halva märgistuse ning Eesti teistest linnadest erineva liikluskorralduse tõttu.
Linnapea Mart Viisitamme vastutustundetute tegude rida võiksime pikendada lehekülgede kaupa. Arvame, et inimene, kes ei arvesta suure osa kodanike soovide ning õiglustundega, kes ei oska või ei taha kaasata kodanikeühendusi otsustusprotsessi, ei sobi linnapeaks.
Linnapea Viisitamme üleolev stiil “mina tean, mis teile on hea!” ei ole vastuvõetav ei demokraatlikule omavalitsusele ega riigile.
Et teadaolevalt langetab Keskerakonnas põhimõttelisi otsuseid erakonna esimees ainuisikuliselt ning keskerakondlased linnavolikogus peavad alluma nn demokraatlikule tsentralismile, anname teile edasi väga paljude pärnakate soovi: kutsuge Mart Viisitamm tagasi!
Tema otsuste ebaadekvaatsus ja rahvusvahelist kuulsust teeninud natsiatribuutika lembus on juba toonud korvamatut kahju meie kodulinna mainele, aga ka teie juhitavale erakonnale ja kogu Eesti riigile.
Samal ajal peame tunnistama, et Keskerakonnal on sümpaatseid ideid, mis aitavad eesti rahva elujõudu taastada. Meie andmetel on Keskerakonna ridades haritud ning lugupeetud inimesi, kes suudavad Viisitamme asemele astuda ja palju hoolivamalt Pärnut valitseda. Lootes, et mõistate meie muret, kuulate meie ettepanekut ja toimite sellele vastavalt.

Lugupidamisega, Marianne Mikko, Euroopa Parlamendi liige (SDE), Mark Soosaar, riigikogu liige (SDE), Epp Klooster, Pärnu linnavolikogu liige (SDE), Valter Parve, Pärnu linnavolikogu liige (SDE)

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Jaa, aga Pärnus ju ei kuulutatud Eesti Vabariiki välja. Seal loeti lihtsalt manifest esimest korda ette. Vabariik kuulutati välja ikka Tallinnas (niipalju, siis teie TEADMISTEST Eesti riigi kohta)
Ja veel...
5000 ja 3000 pärnakat ei ole ju suurem osa linnast. Pärnus elab üle 43000 inimese. Saage kokku vähemalt 23000 häält/allkirja ja siis tulge jutustama. Priit

2:39 PM  

Post a Comment

<< Home