Tuesday, December 18, 2007

Marianne Mikko: Astrid Lindgren - 100

Sel nädalal, 14. novembril tähistasime Rootsi suure lastekirjaniku Astrid Lindgreni 100. sünniaastapäeva. Kindlasti on igal lugejal oma mälestused ja lemmikud tema loomingust. Minu lemmikud on just need Lindgreni tegelaskujud, kes võitlevad õigluse eest või murravad ühiskondlikke tabusid.
Hoolimata täiskasvanute skepsisest, lahendas just meisterdetektiiv Blomkvist mitu kuritegu. Imetlusväärne on muretult tabusid lõhkuv ja samal ajal heasüdamlik Pipi Pikksukk. Samastasin end pigem Pipi kui tema alalhoidliku sõbranna Annikaga. See on ootuspärane – ilma Pipita oli Annika ja Tommy parim meelelahutus vaid kroketimäng.
Olgu tegemist hulkur Rasmuse, Bullerby laste või röövlitütar Ronjaga, kõigist Lindgreni tegelastest ja raamatutest õhkub tervet talupojamõistust, otsekohesust, headust ja soojust.
Kahtlemata on aga just Pipi Pikksukk üks olulisemaid karaktereid. Energiline, iseseisev, julge ja vabadustarmastav tüdruk on kindlasti eeskujuks paljudele iseseisvalt mõtlejatele, nii tüdrukutele kui poistele.
Julgen arvata, et just eneses kindla Pipilota eeskuju on ärgitanud paljusid Rootsi naisi ühiskondlikule aktiivsusele. Teisalt inspireeris kindlasti oma naabritest vabameelsem ja samal ajal turvaline Rootsi ühiskond looma just sellist kangelast.
Lõbus Pipi astub kindlalt ja humoorikalt vastu neile reeglitele, mis põlistasid tüdruku ja naise traditsioonilist rolli ühiskonnas. Tema hoolimatus oma välimuse vastamisest kehtivatele ilustandardile näitab ilmekalt see, kuidas ta vastab apteegiaknal väljendunud küsimusele “kas te kannatate tedretäppide all”.
Pipi armastab oma tedretäppe, ta sooviks neid veelgi enam. Ta tahab ja julgeb oma arvamuse välja öelda – vastuse apteegiaknal lebavale küsimusele saab sedakorda apteeker.
Just siin väljendub üks olulisemaid väärtusi demokraatias – sõnavabadus. Austus enda ja teise arvamuse vastu, oma seisukoha julge väljaütlemine. Pipi sütitab oma fänne.
Oma raamatutega pani Lindgren mõtlema sellistel teemadel nagu vastutus, ausus, austus, empaatia. Ta seisis laste õiguste eest, väärtustas indiviidi vabadust, armastas loomi ja loodust.
Just Lindgren on see, kes on aastakümneid mõjutanud paljusid lugejaid nii Rootsis kui mujal maailmas.
Lindgreni teoseid on tõlgitud enam kui 85 keelde. Ehk tasub just praegu, pimedal novembrikuul, suunduda raamaturiiuli juurde ja võtta taas kätte mõni Astrid Lindgreni vana hea raamat. Ja üllatusega võib raamatukogus või -poes avastada, et peale vanade tuntud kangelaste on tublid tõlkijad meieni toonud tegelasi, kes rootsi lugejale juba ammu tuntud, kuid eesti keeles avaldatud alles hiljuti.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home