Tuesday, December 18, 2007

Jüri Pihl: Päästjate palk tõuseb nii, nagu lubatud

Eelmisel reedel Järvamaa visiidil käinud Keskerakonna fraktsiooni saadikud levitasid sulaselget valet, väites, et päästjad jäävad lubatud palgatõusust ilma.
Keskerakonna liikmete selline käitumine on täiesti lubamatu ning päästjaid mõnitav. Iga Eesti inimene teab, millised on olnud päästjate palgad viimaste aastate jooksul. Selle valdkonna selge alarahastamine on kaasa toonud kogenud päästjate töölt lahkumise ja olukorra, kus ei suudeta nende asemele uusi inimesi leida.
Ka minu poole on pöördunud murelikud päästjad ning küsinud selgitusi. Siseministrina kinnitan, et päästjate palk tõuseb tuleval aastal täpselt nii palju, kui lubatud. Päästeameti tööjõukulud kasvavad tuleva aasta riigieelarve seaduse eelnõu järgi 33 protsenti.

Tänavusest kolmandiku võrra suurem
Numbrite õigsuses võib veenduda igaüks — eelnõu on Riigikogu koduleheküljel kõigile kättesaadav. Selle järgi on päästeametnike keskmine palk 2008. aastal 14 556 krooni. See on kolmandiku võrra suurem kui tänavu.
Tuleval aastal ei tohiks ükski päästja saada ettenähtud vahetuste arvu juures koos õhtu-, öö- ja pühadetasuga palka vähem kui 9000 krooni kuus. Kõige intensiivsema tööga kolmanda rühma komandode rühmapealike töötasu jääb kava järgi aga vahemikku 13 578–15 622 krooni.
On täiesti mõistetamatu, miks Keskerakonna liikmed Marika Tuus ja Helle Kalda valet levitades segadust külvata üritavad. Tundub, et taoliste valedega soovitakse lihtsalt poliitilistel eesmärkidel sisejulgeoleku ametkondades ebastabiilsust ja rahulolematust tekitada.

Palgaraha ei tõsteta ümber
Pean võimalikuks ka varianti, et Keskerakond plaanib esitada eelarve muutmise ettepanekuid, millega saaks päästeametnike palgavahendid mingite endale olulisemate sihtrühmade tarbeks suunata.
Selleski poleks midagi üllatavat, sest sisejulgeolek on varem teiste valdkondade kõrval ikka vaeslapseks jäänud. Keskerakonna "mure" päästevaldkonna suhtes avaldub eranditult vaid opositsioonis olles. Ei ole ju Keskerakond valitsuses olles päästjatest siiani suuremat hoolinud.
Päästjatele soovitan: ärge laske ennast eksitada populistlikest avaldustest. Loodame, et Riigikogu kinnitab eelarve praegusel kujul. Kõik koalitsioonipartnerid seisavad kindlasti selle eest, et Keskerakonna võimalikud mahhinatsioonid luhtuksid ning neil ei tekiks Riigikogus eelarve lugemise käigus võimalust päästjate palgaraha teistesse valdkondadesse ümber tõsta.