Friday, January 25, 2008

Mark Soosaar: Riigikogulased kutsuvad jõulukohvile

Tänu kevadistele üldvalimistele uuenes Pärnumaa saadikurühm riigikogus. Endiste rahvaasemikena jätkavad vaid Väino Linde, Trivimi Velliste ja allakirjutanu, uutena asusid Pärnumaa eest seisma Mart Jüssi, Kadri Must, Kalle Laanet ja Mati Raidma. Seitse meid ongi, kes me peale riigi üldhuvide peame silma peal hoidma Pärnumaa muredel ja valukohtadel.
Oleme otsustanud vähemalt kord kvartalis käia saadikurühmaga külas mõnes Pärnumaa omavalitsuses, kus probleemid eriti tõsised. Nii olime augustis Koonga vallas, et selgust saada Pikavere küla ähvardavate dolomiidikaevanduste suhtes. Rahva mure on õigustatud, sest karstialal asuv ajalooline küla võib jääda kaevanduste avamisel joogiveeta. Teel Koongasse heitsime pilgu Audru vallas asuvatele ehitusmälestistele, mis kiires korras vajavad riigi abi.
Oktoobris olime Tahkuranna vallas valitsuskriisi tunnistajateks ja rahvasaadikud nägid oma ihusilmaga, kuidas kaitsealused luitemännikud langevad arendaja käe all. Pärnu raekotta jõudsime liuväljakriisi tipphetkel ja meie kohtumisel linnarahvaga andis volikogu esimees Ahti Kõo lõpuks teada, et Reformierakond tõmbab sellele läbimõtlemata projektile pidurid peale.
Kindlasti tuleb uuel aastal Toompeal teemaks üleriigiline planeering, kus peab ära määrama Rail Baltica ja Via Baltica täpsema trassi. Sillad, sadamad, lennuväravad – meid Euroopa Liiduga ühendav võrgustik – ning ühissõidukite mõistlikud piletihinnad on samuti kuum teema, mis puudutab Pärnumaa rahvast päris otseselt.
Kindlasti tahame jätkata silmast silma kohtumisi nii linnas kui maakonnas. Üsna uue aasta alguses on kavas korraldada kolmepoolne nõupidamine loodus- ja keskkonnahoiu teemadel. Kutsume Pärnusse keskkonnaminister Jaanus Tamkivi, kes koos saadikurühma liikmete ja keskkonnatöötajatega peab aru, kuidas paremini kaitsta Pärnumaa loodust ja elukeskkonda. See kohtumine on avalik ja täpse toimumiskoha anname varakult teada.
Avalik on ka meie saadikurühma jõuluvastuvõtt Endla teatris, kuhu ootame Pärnumaa rahvast laupäeval, 29. detsembril kell 12. Enne kui asume maitsma jõulukohvi ja -kringlit, küsime kõigilt külalistelt: mida soovitate teha, et elu Eestimaal veel paremaks läheks?
Lõpetuseks täname kõiki Pärnumaa mehi ja naisi, kes meile lahkuval aastal andsid häid ideid seadusloomeks Toompeal. Toogu uus aasta nii maal kui linnas suuremat usku Eesti rahva oma riiki, toogu algav aasta rohkem sallivust ja abistavat meelt inimeste vahele! Siis ehk muutub maailm kõige pimedamalgi aastaajal helgemaks ja kodusemaks.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home