Tuesday, April 01, 2008

Kalvi Kõva: Tunnustame meie esimest õpetajat õiglase töötasuga

Ema hellade käte vahelt ja isa hoolivast sülest lasteaeda viidud laps on justkui sügistormis puult rebitud leht, mis veepisaratest märgudes suure pargipuu tüvele kleepub. Last esimesi päevi lasteaeda jättes kõlab meie kõrvus mõnda aega südantlõhestav nutt, mis lasteaiaõpetajate hoolival sekkumisel peagi raugeb.
Mõne aja möödudes on laps igapäevase kaaslase ja toetaja niivõrd omaks võtnud, et mänguhoos koduski ema kutsudes kaigub koduseinte vahel rõõmus hüüe: õpetaja, tule vaata, oi, vabandust, emme, tule siia!

Palk alla 5000 krooni
Seda suurt panust laste arengu toetamisel ja selle töö väärtustamist on möödunud aastate jooksul märganud ainult vähesed omavalitsused meie kallil kodumaal.
Lasteaiaõpetajate palgad on siiani ulatunud koolis töötavate nooremõpetajate tasemeni minu teada Sangaste vallas, Pärsti vallas, Paide linnas ja ehk veel ühe käe sõrmi appi võttes ülesloetavates omavalitsustes.
Kordades suurem on nende kohalike omavalitsuste arv, kus lasteaiaõpetaja palk jääb alla 5000 krooni. Sellistel puhkudel ei teadvustata, et alushariduse korraldamine on kohaliku omavalitsuse tähtsamaid ülesandeid. Sotsiaaldemokraadid on veendunud, et kui lastehoiupoliitika riigis tervikuna toimib, on sündimuse ja naiste tööhõive näitajad paremad.
Selleks, et kaasa aidata lasteaiaõpetajate palkade tõusule üle Eesti, eraldab riik esimest korda järgmise nelja aasta jooksul kokku 350 miljonit krooni omavalitsustele palgatõusu toetuseks.
Seda toetust saavad need kohalikud omavalitsused, mis maksavad kõrgharidusega lasteaiaõpetajale palka 2008. aastal vähemalt 9360 krooni ja alates 2009. aastast vähemalt sama palka, mis on võrdne üldhariduskooli noorempedagoogi palga alammääraga.
Seega juhul, kui kohalik omavalitsus kas juba maksab või otsustab 2008. aastast oma lasteaiaõpetajatele maksma hakata eespool kirjeldatud nõuetele vastavat tasu, saab riigilt juurde hinnanguliselt veel 25 000 krooni rühma kohta aastas.
Eesti lõunatipus asuv väike Mõniste vald saaks sel moel riigieelarvest aastas 50 000 ja Võrumaa südames laiuv Võru vald 275 000 lisakrooni lasteaiaõpetajatele töötasude maksmiseks. Sellele summale lisandub samaväärne toetus laste olmetingimuste ning õpi- ja mängukeskkonna parandamiseks.

Haarame kinni sellest õlekõrrest
Loomulikult tekib paljudel omavalitsusjuhtidel küsimus, kas sellest rahast jätkub. Kas 25 000 krooni rühma kohta on piisav õpetajate palgatasemete ühtlustamiseks?
Jah, selliseid küsimusi esitavad need valla- ja linnajuhid, kes aastate jooksul ei ole omavalitsuse palgapoliitikat korraldades lasteaiaõpetajaid pidanud õiglase palga vääriliseks.
Väikelapsi kasvatavatele töötajatele ja neid auväärselt tasustanud omavalitsustele on käesolevast aastast lisanduv rahavoog justkui tunnustus möödunud aastate eest.
Ja nii on vallajuhte, kes uut korda kiidavad, sest nad on juba praegu lasteaiaõpetajate palkadesse korralikult panustanud.
Kuid on teine osa, kes pilku maha lüües pomiseb protestilauseid uue korra aadressil, sest nendes omavalitsustes on vahe riigi nõutud miinimumpalgaga kõige suurem.
Pean väga oluliseks, et lasteaiaõpetajate palgad tõuseksid ja meil jätkuks kvalifitseeritud ja oma tööd armastavaid inimesi selles väikeste toolide ja laudadega sisustatud klassitoas.
Haritud ja rõõmsatujuliste õpetajate olemasolust võidavad ju meie silmarõõmud, meie kalleim vara. Esimese õpetaja hoolival kaasabil toimunud rollimängud, kritseldatud joonistused ning esimesed saavutused ja pettumused lasteaias on alateadlikult suunamas meie otsustusi läbi elu.
Haarame kinni sellest õlekõrrest, mille riik virvendavale veepinnale viskas. Hulk aastaid vallavanema ametit pidanuna tean, et ühel eelarveaastal on raske tõsta palka kümnetes protsentides.
Kuid siiski, tunnustame meie esimest õpetajat ja astume kõik koos selle kauaoodatud sammu lasteaiaõpetajate õiglase töötasu suunas.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home