Friday, January 25, 2008

Marianne Mikko: Vaba ajakirjanduse kaitsel

Vaba ajakirjandus on meie põhiväärtuste oluline tagatis, arvab Marianne Mikko.
Eelmine aasta oli üks verisemaid ajakirjanduse ajaloos. Vaba ajakirjandus on tõsise löögi all. Organisatsioon Piirideta Reporterid teatab, et vähemalt 86 ajakirjanikku tapeti töökohustuste täitmisel, Rahvusvahelise Ajakirjanike Föderatsiooni andmetel sai surma 171 meediainimest.
Iga päev arreteeriti kaks ajakirjanikku ja suleti seitse veebilehte. Hiljuti arreteeriti kaks prantsuse ajakirjanikku Nigeerias ja mõisteti surma.
Piirideta Ajakirjanike ja Ajakirjanike Kaitse Komitee hinnangul on ajakirjanike tapmiste hulk Venemaal üks maailma suuremaid.
Sel nädalal otsustas Euroopa Parlament jäädvustada kaunilt Vene ajakirjaniku Anna Politkovskaja mälestuse. Istungil Strassbourg’is otsustati nüüd, poolteist aastat pärast naisajakirjaniku traagilist hukkumist, anda parlamendi pressiruumile Anna Politkovskaja nimi.
Niivõrd sümboolse nimega pressiruum Euroopa Parlamendis aitaks kaasa Politkovskaja mälestuse hoidmisele.
Ühtlasi aitaks see nii poliitikutel kui ka ajakirjanikel meeles pidada, mis on demokraatiale ja mis oli Anna Politkovskajale olulisim – tõde, sõnavabadus ja sõltumatus.
Eelmise aasta oktoobri Euroopa Parlamendi resolutsioonis leidsime, on ainult üks võimalus näidata üles tõelist austust Anna Politkovskaja kirgliku pühendumisele tõele, õiglusele ja inimväärikusele: tuleb teha ühispingutusi, et teha teoks tema unistus demokraatlikust Venemaast, mis austab täielikult oma kodanike õigusi ja vabadusi.
Politkovskaja oli uuriv ajakirjanik, keda peeti Venemaa ausa ajakirjanduse sümboliks. Ta sai rohkesti autasusid, muu hulgas Olof Palme autasu, astus julgelt välja inimelu ja -väärikuse kaitseks ning paljastas inimsusevastaste kuritegude eri vorme, eriti Tšetšeenias, ja andis neist erapooletu ülevaate.
Politkovskaja-nimeline pressiruum hoiaks ka Euroopa Liidu suhetes Venemaaga üleval ajakirjaniku mõrva uurimise teemat.
See on paik, kust teavitatakse nii Euroopat kui ka maailma parlamendis tehtavast. See on koht, kus viiakse ellu demokraatia üht olulisemat põhimõtet – rahvaesindajate aruandlust oma tegevusest valijatele.
Samuti on just siin küsimuste turmtules peale Euroopa Parlamendi saadikute meie külalised. Ka Vene riigi esindajad.
Vaba ajakirjandus on meie põhiväärtuste oluline tagatis. Euroopa Parlamendi saadikuna kaitsen sõnavabadust nii diktaatorite kui ka küüniliste ärihuvide eest. Iga päev ja iga tund, kõikmõeldaval viisil.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home