Tuesday, April 01, 2008

Urve Palo: Igale lapsele lasteaiakoht!

Mida teha, et lapsevanematel tekiks kindlustunne.
Valitsus võttis vastu määruse, millega käivitub riiklik programm “Igale lapsele lasteaiakoht”. Lasteaedade ülalpidamine ja lasteaiaõpetajate töö tasustamine on kohaliku omavalitsuse kohustus.
Et kaasa aidata sündivuse kasvule ja lastega perede heaolu paranemisele, eraldab riik järgmise nelja aasta jooksul 1,4 miljardit krooni olemasoleva lasteaiavõrgu kvaliteedi parandamiseks, õpetajate palkade tõusule kaasaaitamiseks ja uute lasteaiakohtade loomiseks.
Loomulikult ei suudeta ainult selle rahaga tagada kõigile soovijatele lasteaiakohti ega kaasajastada kõiki vanu lasteaedu, kuid ometi on see suur samm edasi, et olukorda paremaks muuta.

Toetus lasteaiarühmale
Programmi printsiipe välja töötades pidasin väga oluliseks, et antud vahenditest saaksid toetust kõik olemasolevad kohalikele omavalitsustele kuuluvad lasteaiad ning investeeringutest saaksid osa nii linnad kui ka vallad. Seetõttu eraldatakse nelja aasta jooksul lasteaedadele riiklikku toetust vastavalt rühmade arvule kokku 350 miljonit krooni.
Hinnanguliselt teeb see kahel järgmisel aastal 25 000 krooni ning 2010. ja 2011. aastal 30 000 krooni rühma kohta. Näiteks Tartu linn, kus on kokku 231 rühma, saab selle meetme järgi 2008. aastal ligi 6 miljonit krooni lisavahendeid oma lasteaiavõrgu arendamiseks.
Seda raha võib kasutada juba ehitatud lasteaia laenu katteks, lasteaedade remonttöödeks, mänguväljakute ehitamiseks, lastele õppevahendite ja mänguasjade ostmiseks.
Et kaasa aidata lasteaiaõpetajate palkade tõusule üle Eesti, eraldab riik 350 miljonit krooni nelja aasta jooksul palgavahendite toetuseks. Seda toetust saavad need kohalikud omavalitsused, kes maksavad kõrgharidusega lasteaiaõpetajale palka 2008. aastal vähemalt 9360 krooni ja vastava keskeriharidusega õpetajale vähemalt 7950 krooni.
Seega juhul kui kohalik omavalitsus kas juba maksab või otsustab 2008. aastast oma lasteaiaõpetajatele maksma hakata eespool kirjeldatud nõuetele vastavat tasu, saab riigilt juurde hinnanguliselt veel 25 000 krooni rühma kohta aastas.
Pean väga tähtsaks, et lasteaiaõpetajate palgad tõuseksid ning meil jätkuks kvalifitseeritud ja oma tööd armastavaid inimesi. On positiivne, et mitmed linnad ja vallad on juba varem viinud lasteaiaõpetajate palgad vähemalt üldhariduskoolide noorempedagoogide palgatasemeni.
Kahjuks võivad eri piirkondades töötavate lasteaiaõpetajate palgad ikka veel erineda ligi kaks korda. Kuigi mitmetes valdades ja linnades tähendaks palgataseme ühtlustamine kohalike omavalitsuste olulist omapoolset panustamist, on enamik nendest otsustanud palgatõusuga kaasa tulla.

Toetus investeeringuteks
Selleks et toetada uute lasteaedade ehitamist, olemasolevate renoveerimist või hoonete ja ruumide lasteaiaks kohandamist, eraldab riik järgmise nelja aasta jooksul projektipõhiselt 700 miljonit krooni. Minimaalne toetus on 0,5 miljonit krooni ja kuna kohalik omavalitsus peab omalt poolt juurde panema 50% objekti maksumusest, siis kokku räägime vähemalt miljoni krooni suurusest investeeringust.
Projektide hindamisel arvestatakse projekti tähtsust kohaliku omavalitsuse arengukavas, jätkusuutlikkust ning objekti ülalpidamise finantseerimise võimekust. Samuti võetakse arvesse, millises järgus on projekti elluviimine, kuidas see parandab kohalike elutingimuste kvaliteeti ning lastehoiu teenuse kättesaadavust.
Koostöös kohalike omavalitsustega investeerib riik uute lasteaiakohtade loomisesse ning olemaolevate lasteaedade renoveerimisse nelja järgneva aasta jooksul 1,4 miljardit krooni, mille tulemusena tekib juurde kuni 3500 uut lastaiakohta ning tänu renoveerimistele paraneb laste õppimise ja arenemise keskkond.
Kokkuvõtteks pean väga tähtsaks, et lapsevanematel oleks kindlustunne – neil on soovi korral võimalus pärast lapse aastaseks saamist tööle naasta. Näiteks Rootsis, kus on Euroopa üks kõrgeim naiste tööhõive, on ka sündivuse näitajad ühed parimad. Peamine põhjus seisneb selles, et riik alustas juba üle kolmekümne aasta tagasi teadliku lastehoiupoliitikaga. Programm “Igale lapsele lasteaiakoht” on esimene tõsisem samm selles suunas.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home