Tuesday, May 22, 2007

MARIANNE MIKKO: Eurooplased lootusega USA–Euroopa suhetest

Ameerikat külastada soovivatel eestlastel on põhjust optimismiks. Esmaspäeval algav Euroopa Liidu – USA tippkohtumine võib nende reisivintsutusi kergendada. Praegu ei ole meil ning veel 11 ELi liikmesriigi kodanikel viisavaba pääsu Ühendriikidesse.

Nõudes Ameerikalt viisavaba reisimist kõigile oma kodanikele, hakkab Brüssel end viimaks ka tegudes ühtse välispoliitilise tervikuna esitama. See peaks tähelepanu äratama eriti Kremlis ning Venemaa välisministeeriumis.

Viisavabaduse küsimus on vaid üks punkt tippkohtumise ambitsioonikas kavas. Materjali mitmeks tippkohtumiseks on pakkunud ainuüksi kliimamuutuse probleemistik. USA nõuab, et suursaastajad Hiina ja India võtaks samuti vastutuse keskkonna puhastamise eest. EL tahab seevastu arengumaid vaid eeskujuga veenda. Samuti on ligi kuus aastat ummikseisus olnud maailma kaubandusläbirääkimiste nn Doha voor, mis keskendub vaestele riikidele kergemate kaubandustingimuste loomisele.

Eelkõige aga tahab Saksamaa liidukantsler Angela Merkel Euroopa Liidu eesistujamaa valitsusjuhina saavutada läbimurret transatlantilistes suhetes. Saksamaa ja Prantsusmaa ei ole Washingtonis eriti populaarsed sellest ajast, kui nad keeldusid oma NATO-partnerit Iraagis toetamast.

N-ö majandus-NATO idee võib anda suhetele uue hingamise, taastada usu Euroopasse kui tõsisesse partnerisse. Uus partnerlus võib kauaaegsed liitlased muuta võitmatuks majandusse puutuvate standardite seadmisel. Näiteks arengumaade tööjõule inimväärseid tingimusi nõudes võivad vanad tööstusmaad vähendada odava tööjõu konkurentsieeliseid.

Alates esmakordsest mainimisest maailma majandusfoorumil talvises Davosis on idee teinud läbi märgatavaid muutusi. Esialgne visioon kirjeldas ELi–USA suhete uut taset vabakaubandustsoonina. See oleks tähendanud tollibarjääride tuntavat vähendamist, soovitavalt kaotamist. Tollibarjäärid aga naudivad Ameerikas praegu tugevat poolehoidu. Seetõttu suhtusid USA valitsusringkonnad ideesse viisaka jahedusega.

Nüüdseks on transatlantilise majanduskoostöö rõhuasetus nihkunud teisale. Esmalt tahetakse ette võtta kitsaskohad seadustes ja eeskirjades – needsamad, mis ka Euroopa Liidu sees majanduse arengut takistavad.

Tippkohtumise kava ei ole veel ametlikult kinnitatud. Samuti puudub ametlik kinnitus majanduskoostöö kavadel. Siiski võib üsna kindel olla, et üldiste raamlepingute asemel tahetakse alustada praktilisest koostööst üksikutes majandusharudes.

Programm kavatsetakse esmalt käima lükata mõnel üksikul alal, kus positiivseid tulemusi juba esimese aasta jooksul näha saaks. Juttu on olnud lennundusest, raamatupidamisstandarditest, ravimite ning autovaruosade tootmisest.

Raamatupidamisstandardite lähendamine bilansi esituse osas oleks teostatav juba 2008. aastaks. “Avatud taeva” ideestik on ammu küps, asi seisab vaid poliitilise tahte taga. Ravimid, keemia- ja autotööstus aga on Saksamaa majanduse trumbid. See lubab loota kiireid tulemusi.

Triljonidollarilise aastakäibega kaubavahetuse juures tähendab efektiivsuse paariprotsendine tõus juba 20 miljardit dollarit lisaväärtust. See oleks võrreldav Eesti sisemajanduse kogutoodanguga.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

2:55 PM  

Post a Comment

<< Home